Tõnis Saarts ⟩ Veel 20 aastat tagasi oleks Kõlvarti avang olnud võimatu (7)

Tõnis Saarts
, Tallinna Ülikooli võrdleva poliitika dotsent
Copy
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Remo Tõnismäe

Et ühe suure erakonna juhiks võiks kandideerida vene kodukeelega poliitik ja see ei aja erakonda rahvuspõhiselt lõhki, näitab, et lõimumine pole siiski olnud täiesti tulutu, kirjutab politoloog Tõnis Saarts.

Keskerakonnas köevad sisepinged edasi, seda vähemalt järgmise aasta korralise kongressini, kuid ilmselt ka peale seda. Mihhail Kõlvartile on tänane tulemus tagasilöök, mitte aga veel kaotus pikemas mängus. Kõlvart on pikalt ette planeeriv ja strateegiliselt mõtlev poliitik: ta on piltlikult öeldes pikamaajooksja, mitte emotsiooni de pealt startiv sprinter. Ilmselt andis tema jaoks tänane volikogu ühe selge sõnumi: «Tööd tuleb veel teha ja veelgi süstemaatilisemalt».

On ebatõenäoline, et mõte Keskerakonnast lahti lüüa ja asutada vene partei Kõlvarti leeris üldse tõsiselt kaalumist oleks leidnud. Vene partei tegemine tänases Eestis võrduks juba erakonnapoliitikas tippu jõudnuile poliitilise enesetapuga, sest see tooks endaga kaasa igavese opositsioonierakonna staatuse, nii riigi tasandil, halvimal juhul isegi Tallinna tasandil.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles