LOODUSFOTO Riiukukk, kes kudrutab

Rein Kuresoo
, bioloog
Copy
Erik Mandre juhib Eesti Autorikaitse Organisatsiooni, kuid ta suur hobi on loodusfotograafia. Selles valdkonnas on ta tuntud perfektsionistina, kelle pildid on alati laitmatu kvaliteediga.
Erik Mandre juhib Eesti Autorikaitse Organisatsiooni, kuid ta suur hobi on loodusfotograafia. Selles valdkonnas on ta tuntud perfektsionistina, kelle pildid on alati laitmatu kvaliteediga. Foto: Erik Mandre,instagr.am/erikmandr

Mahlakuu keskel on tedremäng täies hoos. Paksude punaste kulmudega mustasulised tedrekuked kudrutavad ja lasevad kuuldavale kõhisevaid-susisevaid helisid.

Nende nokast tõuseb jahedatel hommikutel auru ja õhus lendleb läbituuseldatud lindude sulgi. Kukkedel on mängus palju – mänguplatsi kõige kõvem kakleja saab iga hommiku lõpuks endale kõik kohale tulnud kanad. Juba järgmisel hommikul võib parimas taplus- ja sigitamisvormis olla hoopis mõni teine kukk.

Tetrede kudrutamine ja sookurgede trompetihõik kuuluvad meie võimsaimate ja ürgseimate loodushäälte hulka. Mõlemad helid kostavad kaugele. Aga kui sookurgi kuuleb ja näeb meil üha sagedamini, jääb tetri aina vähemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles