AJALUGU Eesti Vabariigi esimesed märtrid

Mati Mandel
, ajaloolane ja arheoloog
Copy
Päästekomitee liikmed (vasakult) Jüri Vilms, Konstantin Päts ja Konstantin Konik kunstnik Maximilian Feichter Maksolly maalil «Eesti Vabariigi väljakuulutamine 24. veebruaril 1918» Tallinna linnamuuseumis. 
Päästekomitee liikmed (vasakult) Jüri Vilms, Konstantin Päts ja Konstantin Konik kunstnik Maximilian Feichter Maksolly maalil «Eesti Vabariigi väljakuulutamine 24. veebruaril 1918» Tallinna linnamuuseumis. Foto: Mihkel Maripuu

Tänavu möödub 105 aastat Eesti välisdelegatsiooni juhi Jüri Vilmsi ja tema kolme saatja seni selgitamata asjaoludel hukkamisest Soomes.

See juhtus laupäeval, 13. aprillil 1918 Helsingis Töölö suhkruvabriku õuel.

«Vabriku õuele tuuakse neli meest, kelle vanus kõigub 23 ja 33 aasta vahel. Üks neist, valget verd, pikk ja sitke, äratab erilist tähelepanu. Tal on seljas tume laia triibuga ülikond ja selle all rohekas spordisärk, jalas paeltega kingad ning nägu ehtimas lühikesed vuntsid. Mehed kuulatakse üle ning seejärel suletakse tehase õuel olevasse kuuri. Kella 11 ja 12 vahel viiakse vahistatud kuurist välja. Nad rivistatakse madala, üksikute mändidega liivaseljandiku ette. Hukkamisüksus laeb oma relvad, sihib ja laseb. Neli meest kukuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles