GINTER JA KÜNNAPAS Automaksu mõistlik lahendus oleks ainult CO2-põhine baas (27)

Arvamusloo üks autoritest vandeadvokaat Carri Ginter.
Arvamusloo üks autoritest vandeadvokaat Carri Ginter. Foto: Eero Vabamägi

On siis Eesti nii autostunud, et aeg on maksudega olukorda korrigeerima asuda, küsivad vandeadvokaadid Carri Ginter ja Kaido Künnapas.

Viimaste uudiste järgi plaanib uus koalitsioon tutvustada kaheetapilist automaksu, mis põhineb üldjoontes põhimõttel «ostad, siis maksad; saastad, siis maksad». Reeglite detailid on veel kujunemisjärgus, kuid põhimõtted tunduvad olevat paigas.

Esiteks tuleb maksu maksta sõidukit soetades. Ilmselt suunab see inimesi rohkem kasutama rendiautosid, mis suuremates linnades tänavate ääres seisavad ja vabalt kasutatavad on. Maapiirkondades pole see realistlik lahendus. Lisaks tuleb arvestada nii mõndagi Euroopa Kohtust läbi käinud auto registreerimismaksu reha, mille otsa ei tasuks astuda.

Näiteks Soomele läks see 2009. aastal maksma ca 50 miljonit eurot. Ungari kaotas Euroopa Kohtus ja kohus tuvastas, et ühekordne mootorsõidukite registreerimismaks oli diskrimineeriv teistest riikidest imporditavate kasutatud autode suhtes. Milline «registreerimismaks» meid ootab ja kuidas see mittediskrimineerivaks tehakse, selgub lähikuudel.

Tagasi üles