Edward Lucas ⟩ Lääneeurooplased peavad hakkama Venemaa ohtu tõsiselt võtma (5)

Edward Lucas
, kolumnist
Copy
Hiina president Xi Jinping ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron mitteametlikul kohtumisel Lõuna-Hiinas Guangdongi provintsis 7. aprillil 2023.
Hiina president Xi Jinping ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron mitteametlikul kohtumisel Lõuna-Hiinas Guangdongi provintsis 7. aprillil 2023. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Lääneriikide otsustamatus, erimeelsused ja lihtsalt esinemine on raisanud aega, mida ukrainlased on meile võitnud. Hiljutine ere näide on president Macroni koomiliselt suurustlev reis Hiinasse, kirjutab kolumnist Edward Lucas.

Enamiku lääneeurooplaste jaoks on peamine prioriteet konflikti vaos hoidmine. Venemaa naaberriikide jaoks on see eksistentsiaalne võitlus, mis tuleb otsustavalt võita. Siin ei ole ruumi mõlema jaoks.

Kui Ukraina suur vastupealetung olulisel määral õnnestub, löövad paljud läänlased eri põhjustel põnnama. Nad hakkavad arutlema, et on küll õige üritada Vladimir Putini vägesid mõnedelt või suuremalt osalt okupeeritud territooriumitelt välja tõrjuda, et luua alus läbirääkimisteks. Kuid Venemaa juhti ei tohiks niivõrd nurka suruda ega alandada, et ta võiks kaaluda tuumarelva kasutamist.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles