Kokkuvõte ⟩ Postimehe juhtkirjalisi seisukohti (5)

Postimees
Copy
08.04.2023, Tallinn
Reformierakonna esimees Kaja Kallas(keskel), Eesti 200 esimees Lauri Hussar(paremal) ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets/vasakul) kommenteerisid koalitsioonilepingut..
Foto Tairo Lutter, Postimees
08.04.2023, Tallinn Reformierakonna esimees Kaja Kallas(keskel), Eesti 200 esimees Lauri Hussar(paremal) ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets/vasakul) kommenteerisid koalitsioonilepingut.. Foto Tairo Lutter, Postimees Foto: Tairo Lutter

Kordame üle nädalavahetusel Postimehe veebis ilmunud juhtkirjade põhisõnumi: koalitsioonierakonnad on valijale valetanud, koostades valitsuslepingu, milles on põhimõttelisi eesmärke, mille üle arutamist nad kampaania ajal vältisid.

Valimiskampaania ajal räägiti vaid toetustest ja teemadest, mille suhtes valitseb nagunii konsensus. Kärbete ja maksude teemal polnud mingit sisulist debatti, rahamure pidi lahendama müstiline majanduskasv. Sisulist arutelu ei toimunud ka samasooliste kooselu üle, üksnes sotsid ja Eesti 200 rääkisid, et pooldavad «abieluvõrdsust».

Nüüd on meile kõigile selge see, et eelarvemiinuse tasandamiseks maksud tõusevad, nii tulu- kui ka käibemaks, lisaks kehtestatakse automaks. Ja tõusevad kõige rohkem neile, kes on vaesemad. Samasooliste kooselu seadustamiseks on kavas muuta abielu mõiste sooneutraalseks, tehes muudatusi perekonnaseaduses, mis tekitab eetilisi küsimusi seoses laste õigustega.

Kui möödunud aasta alguses oli poliitikaringkondades levinud veendumus, et nende valimiste põhiteemaks saab maksureform, mille vajadus oli ilmne, siis Venemaa kallaletung Ukrainale muutis arvestust. Mugavam tundus rakendada valimisvankri ette julgeolekuolukord ja teisi teemasid pigem vältida, kui välja arvata hulk tühje lubadusi, lootes, et küll need valed järgmisteks valimisteks ununevad.

Kui Eesti 200 võib ennast peita vabanduse taha, et nemad polnud eelmise valitsuse ajal riigikoguski ega kujutanud ette, mis riigirahanduses tegelikult toimub, sest eelarve on läbipaistmatu, siis midagi seesugust ei saa väita Reformierakond ega sotsid. Nemad kõige selle eest vastutavadki.

Valimised võitnud erakondade salakavalus valimiskampaania ajal alavääristab valijat, õõnestab usaldust erakondade vastu ja loodava valitsuse tegevuskava legitiimsust. Eesti poliitilisele kultuurile tuleks ainult kasuks, kui selline käitumine pälviks kõige karmima ühiskondliku hukkamõistu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles