Ringa Raudla Maksureformi tegemisel jättis uus koalitsioon olulised võimalused kasutamata (35)

Ringa Raudla
, TTÜ Ragnar Nurkse Instituudi fiskaalse valitsemise professor
Copy
Automaksu sisu: maksusuurus sõltub auto poolt väljastatavast CO2 mahust
Automaksu sisu: maksusuurus sõltub auto poolt väljastatavast CO2 mahust Foto: Postimees.ee

Arvestades, et Eesti maksukoormus on Euroopa Liidu riikide seas üks madalamaid, ei olnudki ehk küsimus selles, kas makse tõsta, vaid pigem, milliseid ja kellele, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli Ragnar Nurkse instituudi fiskaalse valitsemise professor Ringa Raudla.

​Üldiselt väljendavad majandusteadlased oma seisukohti maksude tõstmise osas pigem tagasihoidlikult, kuna maksude tase ühiskonnas on eelkõige ideoloogiline valik. Vastus küsimusele, kas ühiskonnale tervikuna oleks parem väiksem või suurem maksukoormus, tugineb maailmavaatelistele eelistustele. Majandusteadlased jätaksid selle valiku poliitikutele, kes on ühiskonnalt mandaadi saanud.

Kui otsus makse tõsta on tehtud, nagu me uuest koalitsioonileppest saame välja lugeda, võiks siiski arutleda valikute üle ning välja tuua, kas maksutõuse oleks võinud pigem mujale suunata. Arvestades, et Eesti maksukoormus on Euroopa Liidu riikide seas üks madalamaid, samas kui meie elanikkonnal on jätkuv ootus avalike teenuste tõusva kvaliteedi osas, ei olnudki ehk küsimus, kas makse tõsta, vaid pigem, milliseid ja kellele?

Kommentaarid (35)
Copy
Tagasi üles