Kadri Jõgi ⟩ Iraan ja Saudi Araabia – kas koos uued piirkonna juhid?

Kadri Jõgi
, orientalist
Copy
Iraani välisminister Hussein Amir-Abdoulahian (vasakul), Hiina välisminister Qin Gang (keskel) ja Saudi välisminister prints Faisal bin Farhan Al Saud (paremal) Pekingis.
Iraani välisminister Hussein Amir-Abdoulahian (vasakul), Hiina välisminister Qin Gang (keskel) ja Saudi välisminister prints Faisal bin Farhan Al Saud (paremal) Pekingis. Foto: IRANIAN FOREIGN MINISTRY HANDOUT / EPA / Scanpix

Hiina uus roll Lähis-Idas võib paisata segi senised jõujooned, seda Saudi-Iraani diplomaatiliste suhete sõlmimise valguses, kirjutab arabist Kadri Jõgi.

Aprillis sai maailm teada suurest uudisest: varem aastaid vaenujalal olnud Iraani Islamivabariik ja Saudi Araabia Kuningriik sõlmisid diplomaatilised suhted. Sellele suurele sammule aitas kaasa Hiina, mis on enamasti olnud kõrvaltvaataja rollis. Toimus see pärast seitse aastat kestnud läbirääkimisi.

Äkiline uudis on üllatus ka Iraani kodanikele. Teada on, et Iraani poliitiline eliit, kes on valdavalt konservatiivse lähenemisega, toetab Iraani – Saudi Araabia lepet. See on uus ka neile, kes on harjunud meediasõjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles