JUHAN JAVOIŠ ⟩ Darvinistlik Jeesus: see on minu ihu, mis teie eest antakse (6)

Juhan Javoiš
, bioloog
Copy
Jeruusalemmas Püha Hauakambri kirikus on õigeusklik Püha Tule tseremoonia käigus tõstnud puust risti valgusvihku. Paljud kristlased usuvad, et Jeesus löödi risti just selles paigas.
Jeruusalemmas Püha Hauakambri kirikus on õigeusklik Püha Tule tseremoonia käigus tõstnud puust risti valgusvihku. Paljud kristlased usuvad, et Jeesus löödi risti just selles paigas. Foto: AP/Scanpix

Oma taotluses tagada inimkonna jätkusuutlik heaolu on nii teaduslik kui ka kristlik maailmavaade oma praegusel, üksteist eiraval kujul läbi kukkunud. See, mis on meid siia toonud, ei vii meid siit enam edasi mujale kui kiirteed mööda põrgusse. Õnneks on neil kahel teineteisega palju rohkem pistmist, kui oleme harjunud mõtlema, kirjutab teaduse- ja pühademõtiskluses bioloog Juhan Javoiš.

Jumala mõistet, kandku ta siis Jehoova, Allahi või mõnda muud nime, annab teaduspõhise maailmapildiga sobitada ju suhteliselt hõlpsasti ja seda on mitmelgi moel tehtud. Nii elusmateeria kui ka üleüldse mateeria evolutsiooni alguspunktide kohta napib veel korralikku teaduslikku teavet, sestap pole keeruline kujutleda mingit vaimolendit (miks mitte koguni mingi kõrgema evolutsiooni produkti), kes kummagi masinavärgi tahtlikult või teadlikult käivitas.

Aga mida võtta ette kristliku maailmapildi keskse tegelase – Jeesuse Kristusega? Jeesus näib esmapilgul lausa ahastamapanevalt ebaloogiline tegelane. Loogika enfant terrible, võiks isegi öelda.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles