Marko Šorin Kasahstani valimistel oli võimalus anda hääl «kõigi vastu»

Marko Šorin
, OSCE Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni liige (Keskerakond)
Copy
Meie vaadeldud viimane jaoskond, mis asus Astana kesklinnas. Rohkem kui üle 2000 valimisnimekirjas olnud inimese käis valimas alla 500 inimese.
Meie vaadeldud viimane jaoskond, mis asus Astana kesklinnas. Rohkem kui üle 2000 valimisnimekirjas olnud inimese käis valimas alla 500 inimese. Foto: Marko Šorin

Märtsis toimunud Kasahstani valimistest kirjutab neid kohapeal vaatlemas käinud OSCE Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni liige Marko Šorin (Keskerakond).

Selle aasta jaanuaris saatis Kasahstani president Kasõm-Žomart Tokajev parlamendi laiali ja kuulutas välja ennetähtaegsed valimised. 19. märtsil toimusidki parlamendi alamkoja Mäžilisi ja kohalike volikogude valimised. Mõnede vaatlejate hinnangul kuulutati valimised välja liiga ootamatult, mis pärssis opositsiooni jõudude valmisolekut edukat kampaaniat läbi viia.

Samas on tehtud hulk muudatusi, mis lõdvendavad pisut seniseid piiranguid. Näiteks on valimiskünnist alandatud seitsme protsendi pealt viiele. Samuti on alandatud erakonna liikmete miinimumarvu 20 000-lt 5000-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles