Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Lea Danilson-Järg Kriminaalkaristus piibli pilkajatele või tsiteerijatele? (24)

1863. aastal trükitud piibel kuulus Arvo Pärdi vanavanematele.
1863. aastal trükitud piibel kuulus Arvo Pärdi vanavanematele. Foto: Arvo Pärdi keskus

Arvestatav osa ühiskonnast hoiab uue koalitsiooni sündi oodates juba tükk aega hinge kinni, sest läbirääkimistel käsitletud teemade ringist on läbi jooksnud ka vihakõne kriminaliseerimine. Väidetakse küll, et see ei tähenda vihaselt kõnelemise keelamist, kuid samas rõhutatakse vajadust võtta kriminaalvastutusele vaenamine, mis lähtub grupikuuluvusest. Head läbirääkijad, palun siiski konkreetset vastust: kas tulevikus saab Eestis kriminaalsüüdistuse piibli tsiteerimise või pilkamise eest, küsib viimaseid päevi justiitsministri ametis olev Lea Danilson-Järg.

Küsimus piibli tsiteerimise kriminaalsusest pole pelgalt teoreetiline. Alles aasta eest lõppes Helsingi ringkonnakohtus protsess parlamendisaadiku Päivi Räsäneni üle, keda süüdistati vihakõnes homoseksuaalide suhtes. Räsäneni avaldused põhinesid piiblist pärit õpetustel abielu ja seksuaalsuse kohta. Kohus mõistus Räsäneni õigeks, kuid nii hästi pole läinud mitmel teisel jumalasõnast kõnelejal.

Näiteks Saksa pastorile Olaf Latzelile mõisteti vihakõne seaduse alusel 8100 eurot trahvi, kuna ta kirjeldas LGBT aktiviste deemonlike ja saatanlikena. Näiteid kirikutegelaste vastutusele võtmisest leiab mujaltki Euroopast, kus vaenukõne on kriminaliseeritud. Ent on ka vastupidiseid näiteid, kus vihakõne-vaenukõne süüdistuse on saanud hoopis kiriku pilkajad.

Tagasi üles