Lugejakiri Lapsed võitlevad oma armastuse eest

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane, SDE
Copy
Lääneranna vald otsustas Lõpe kooli selle aasta sügisest sulgeda.
Lääneranna vald otsustas Lõpe kooli selle aasta sügisest sulgeda. Foto: Mailiis Ollino

Lapsed võitlevad oma väikese kooli eest, sest see on ühtlasi võitlus armastuse eest, leiab kunstiajaloolane Krista Piirimäe.

Lääneranna valla Metsküla ja Lõpe koolide lood räägivad järjekordselt (vt ka Krista Piirimäe, «Nüüdne õpetajate kriis ei ole ootamatu», TPM, 01.03) aastakümeid kestnud läbimõtlemata hariduspoliitikast. Viimase kümne aasta jooksul on kinni pandud 14 protsenti koolidest, sest haridusministeerium on sisse seadnud sellise süsteemi, et valdadele on majanduslikult kasulik koole kokku tõmmata. Nii kurtiski Lääneranna volikogu esimees Armand Reinmaa Postimehele, et raha ei jätku sellise koolivõrgu ülalpidamiseks.

Igas kooliastmes on iseärasused. Mida väiksem on inimene, seda olulisem on pealtnäha selline hariduskauge asi nagu sotsiaalne kliima. Laps peab tundma ennast hoituna, armastatuna sõprade ja õpetaja poolt, keda ta poolenisti tajub oma teise ema-isana ja kes mõnele võivad olla usaldusväärsemadki. Selline väikesele õpilasele vajalik lähedus saab tekkida siis, kui õpetaja saab kõikide õpilastega tegeleda süvenenult. Kahe kodu olemasolu, õnnelik lapsepõlv annab noorele inimesele jõudu kogu eluks, paljude raskuste ületamiseks ja kunagiste õppimata jäänud tarkuste omandamine on käkitegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles