Voldemar Tomusk Inimene on palju enam kui kognitiivne masin

Voldemar Tomusk
, filosoof
Copy
Tehisintelliktil töötava vestlusroboti ChatGPT vastus arvutiekraanil.
Tehisintelliktil töötava vestlusroboti ChatGPT vastus arvutiekraanil. Foto: FLORENCE LO

Meid kõiki ootab huvitav valik, kas lõbutseda endid surnuks ennast lõputult kordava meelelahutusega või arendada endas loovaid oskusi, mis jäävad masinale kättesaamatuks, kirjutab filosoof Voldemar Tomusk.

«Tere! Tulin, näed, vaatama, kas vahepeal ka midagi uut on tehtud.» Kulunud sonimütsiga tugevapoolne vanem mees kohendab pisut väsinud tviidpintsaku all salli. «Viimane kord, kui väitlus pooleli jäi, ei juhtunud see mitte sellepärast, et küsimused oleksid lahenduse leidnud, vaid sellepärast, et osalised olid jätkamiseks lihtsalt liiga kurnatud. Aga ei ole siin midagi uut.»

Kõnelus toimus Oxfordis Blackwell’si raamatupoe keldris Norringtoni ruumis – humanitaarse teadmise mekas. Vestluskaaslaseks aga läinud sajandi 70. aastate Oxfordi analüütilise filosoofia koolkonna üks tõusvaid tähti, kes oli vestluse ajaks Oxfordist juba lahkunud ning Walesis lavendlifarmi rajanud. Kõndisime siis koos ühe sõltumatu vene kõrgkooli hüvanguks korraldatud heategevuslikule õhtusöögile. Mis on vahepeal saanud minu vene teisitimõtlevatest sõpradest, ma ei tea. Aga millise riigi millisesse nimekirja võiks selle teada saamise püüdluses sattuda, ei ole ka enam päris selge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles