Tiit Lepasaar Kes kardab tehisintellekti (8)

Tiit Lepasaar
, Tallinna Tehnikaülikooli õppejõud
Copy
Sellisena kujutas tehisintellekt Midjourney Soomaad. Pildilt võib aimata Riisa raba. Nüüd on aga tasuta teenus ajutiselt peatatud selle kuritarvituste pärast.
Sellisena kujutas tehisintellekt Midjourney Soomaad. Pildilt võib aimata Riisa raba. Nüüd on aga tasuta teenus ajutiselt peatatud selle kuritarvituste pärast. Foto: Midjourney

Viimasel ajal ilmub meedias järjest enam hirmutavaid artikleid tehisintellektist. Küll võtab ta ära enamiku inimeste töökohtadest ning vähem kui kümne aasta pärast on ta targem kui inimene ja siis meie liigi ajalugu lõpeb. Paratamatult tekib déjà-vu-tunne. Kõik see on juba kord olnud. Ainult et siis olid möödunud sajandi kuuekümnendad aastad, kuulsad füüsikute ja lüürikute vastasseisu aastad, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli õppejõud Tiit Lepasaar.

Suurest sõjast polnud möödunud veel kahtekümmet aastatki, ka arvuti polnud veel kahekümneaastane. Moskvas kestis ikka veel «Hruštšovi sula» nii ülikoolides kui ka mujal toimusid lahtise tekstiga diskussioonid nõukogude ühiskonna võimalike arengusuundade üle.

Moskva Polütehniline Muuseum oli üks neist kohtadest, kus toimusid iganädalased diskussioonid eelkõige siis kirjanike ja «füüsikute» vahel, kus meie, noored üliõpilased, olime antiikse kisakoori rollis. Seal vaidlesid nii noor vene luuletaja Jevgeni Jevtušenko kui ka Aleksandr Solženitsõn ja Nõukogude vesinikupommi looja Andrei Sahharov. Aga ka paljud teised, kes hiljem kujundasid vene kultuuri ja teadust.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles