Kerli Ilves ⟩ Teadmised vaimse tervise hoidmisest ja edendamisest tuleb viia päriselt praktikasse

Kerli Ilves
, sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse (RAKE) projektijuht-analüütik
Copy
Tartu ülikooli peahoone
Tartu ülikooli peahoone Foto: Sille Annuk

Vaimse tervise haritus on üsna lai mõiste, mis hõlmab mitte üksnes teadmisi ja uskumusi vaimse tervise probleemide ja häirete kohta, vaid ka oskusi neid teadmisi enda ja teiste vaimse tervise heaks kasutada, kirjutab Tartu Ülikooli sotsiaalteaduslike rakendusuuringute keskuse (RAKE) projektijuht-analüütik Kerli Ilves.

Oskamatus tunda ära vaimse tervise probleemide märke endal ja teistel. Teadmatus, mida nende märkamise korral ette võtta. Pikad ootejärjekorrad ja vaimse tervise spetsialistide nappus. Segadus: millise vaimse tervise teenuse osutaja poole pöörduda, kelle kätte usaldada oma vaimne tervis? Kas olen üldse jõudnud abini, mida vajan?

Kuigi vaimse tervise hoidmisest räägitakse üha enam ja see on tänuväärne, on vaimse tervise hoiuga seotud endiselt hulk segadust, teadmatust ja oskamatust, mille tagajärjel võib mitte üksnes vajalikust abist ilma jääda, vaid see võib viia ka murede süvenemiseni. Selleks, et teadmised vaimse tervise hoidmisest ja edendamisest ka päriselt praktikaks saaksid, on ühest küljest vaja süsteemi, mis seda toetab ja võimaldab, kuid teisalt ka inimesi, kes oleksid valmis ja võimelised oma tervise eest paremini hoolt kandma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles