Josep Borrell ⟩ Miks aitab laskemoona ühine ostmine kaasa õiglase rahu saavutamisele Ukrainas? (1)

Josep Borrell
, ELi välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja
Copy
Pildil on 155 mm kaliibriga tark mürsk BONUS Prahas sõjandusnäitusel.
Pildil on 155 mm kaliibriga tark mürsk BONUS Prahas sõjandusnäitusel. Foto: Swadim / Wikimedia Commons

Ukraina on sunnitud pidama intensiivset sõda, milles on kaalul riigi vabadus ja püsimajäämine. Venemaa sissetungi vastu võitlemiseks ja sissetungija väljatõrjumiseks ei vaja Ukraina mitte ainult poliitilist toetust ja raha. Ukrainal on ilmtingimata vaja relvi ja laskemoona, sest ilma laskemoonata on relvad kasutud, kirjutab ELi välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrell.

Praegu on Venemaal ja ta kasutab palju rohkem suurtükimürske kui Ukraina ning selle vajakajäämise eest makstakse Ukrainas eludega. Oleme korduvalt öelnud, et Ukraina suveräänsuse kaitsmine on eksistentsiaalselt tähtis – nii Ukraina kui ka ülejäänud Euroopa jaoks. Me ei saa selle eesmärgi poole püüelda, andmata Ukrainale vahendeid selle saavutamiseks.

Pärast seda, kui Venemaa alustas oma sõda Ukraina vastu, on EL näidanud, et ta mõistab, mis on kaalul, ja on valmis vajaduse korral tabusid trotsima. Aasta tagasi hakkasime esmakordselt rahastama surmava kaitseotstarbelise varustuse tarnimist rünnaku all olevale riigile. Seejärel alustasime sügisel Ukraina sõduritele meie territooriumil, ELi lipu all väljaõppe pakkumist. Praeguse tempo juures jõuame käesoleva aasta lõpuks väljaõppe anda 30 000 Ukraina sõdurile. Nüüd astume veel ühe suure sammu, tehes koostööd, et varustada Ukrainat hädavajaliku laskemoonaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles