Jaanus Piirsalu ⟩ Kas miljon mürsku aitab Ukraina armee võitudeni? (13)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Ukraina sõjaväelased Poola 155 mm liikurhaubitsa Krab sisemuses rindel Donetski lähedal.
Ukraina sõjaväelased Poola 155 mm liikurhaubitsa Krab sisemuses rindel Donetski lähedal. Foto: ANATOLII STEPANOV/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu lubatud miljon mürsku Ukrainale on ikkagi vähe ja on küsimus, miks ühendus pole oma sõjatööstust käima saanud, kirjutab ajakirjanik Jaanus Piirsalu.

Ukraina sõdurite motivatsioon on sõja algusest saadik olnud taevast kõrgem, aga seekord puutusin esimest korda sõja jooksul rindel kokku kaotustest ja väsimusest masendunud Ukraina sõduritega. Sõdurite ja ka kõigi Ukraina elanike kõrge motivatsiooni hoidmiseks vajab Ukraina edukat vastupealetungi.

Kui me seekord koos fotograafi Dmitri Kotjuhiga märtsi keskel Ida-Ukraina rindel viibisime, juhtus Ukraina armees ebameeldiv lugu. Ukraina 46. aeromobiilse brigaadi (dessantväelased) ühe pataljoni suurte kogemustega ülem kutsungiga Kupol ütles avalikult Washington Postile välja, et sõja kõige tulisemasse kohta saadetakse vähese väljaõppega lahingukogemusteta mehi, mis vähendab tema üksuse võitlusvõimet ehk mõjub laiemalt meeste moraalile.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles