ANALÜÜS Ilmselt saab mõni Rahvusvahelise Kriminaalkohtu liige peatselt surma (5)

Erkki Koort
, Julgeolekuekspert
Copy
Ukraina sõja ühed vaiksemad kannatajad on olnud lapsed. Venemaa kasutab genotsiidirelvana laste küüditamist. Ukraina sõdurid evakueerivad lastekodulapsi.
Ukraina sõja ühed vaiksemad kannatajad on olnud lapsed. Venemaa kasutab genotsiidirelvana laste küüditamist. Ukraina sõdurid evakueerivad lastekodulapsi. Foto: Jaanus Piirsalu

Venemaa presidendi Vladimir Putini suhtes anti 17. märtsil välja vahistamismäärus. Miks see Putinit ja Moskooviat tegelikult ärritab ning mis on võimalikud edasised arengud, kirjutab julgeolekuekspert Erkki Koort.

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) prokurör Karim Khan kuulutas Venemaa presidendi Vladimir Putini tagaotsitavaks Ukraina laste Venemaale viimise tõttu. Sellega seoses anti vahistamismäärus välja ka laste õiguste voliniku Maria Lvova-Belova suhtes.

Vahistamise alus on hästi valitud nii juriidiliselt kui ka sisuliselt. Juriidiliselt on väga palju sõjaga seotud kuritegusid, mille suhtes ICC-l puudub jurisdiktsioon või on see vaieldav. Oluline on meenutada, et ICCga ei ole liitunud ei Venemaa ega ka Ukraina. Laste küüditamine on genotsiid ning selles osas on ICC-l pädevus vaieldamatult olemas. See on asi, millega Putin on avalikult kiidelnud, esitades seda ka Lužniki staadionil veebruari lõpus toimunud üritusel.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles