JON DANIELSSON, CHARLES GOODHART ⟩ Pankade kukkumine näitab, et poliitika on vigane (3)

Copy
Kahe nädala eest langes Credit Suisse’i aktsiate hind rekordiliselt madalale, kuna süvenes investorite mure Silicon Valley Banki kokkuvarisemisest tingitud sektoristresside pärast. Hädaväljapääsu märk Frankfurdi börsi DAXi graafiku indeksilaua lähedal.
Kahe nädala eest langes Credit Suisse’i aktsiate hind rekordiliselt madalale, kuna süvenes investorite mure Silicon Valley Banki kokkuvarisemisest tingitud sektoristresside pärast. Hädaväljapääsu märk Frankfurdi börsi DAXi graafiku indeksilaua lähedal. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Finantssüsteemis tekkisid probleemid, sest ametnikud tahtsid saavutada võimatut: jätkata majanduskasvu rajal, hoides inflatsiooni kontrolli all ja säilitades finantsstabiilsust. Edaspidi oleks kõige parem keskenduda šokkide summutamisele ja moraaliriskile, mitte puhvritele ja riskimõõdikutele nagu praegu.

Nüüdisaegne finantsregulatsioonide filosoofia pole mõistlik. See põhineb arusaamal, et finantsjärelevalve ja pangad säilitavad kasulikku tagasisidet riski tuvastamise ja võetava riski määra vahel. Nii nagu termomeetrid riskijuhtide kabinettides aitavad neil hoida temperatuuri täpselt 21 kraadi peal. Selle kasuliku tagasiside olemasolu vajalik tingimus on see, et finantssüsteem pole lõputult keeruline, mis lubaks ametnikel tuvastada riski kõikjal, kus see võib olla, ning et riskomeeter poleks ainult olemas, vaid oleks ka sama täpne kui termomeeter.

Kumbki tingimus pole täidetud, nagu Credit Suisse’i ja Silicon Valley Banki juhtum selgelt näitab. Seepärast on 2008. aastale järgnenud regulatsioonipoliitika ebaõnnestunud. Tekib küsimus, mida me peaksime sellega ette võtma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles