Andry Krass ⟩ Muinsuskaitse jäikus soodustab kultuuriväärtuslike hoonete lagunemist

Andry Krass
, Eesti Omanike Keskliidu juht
Copy
Muinsuskaitsealade hoonete taotluste hindamine eraldi kategooriana oli tänavu esimest korda, Paides Tallinna tänaval asuv rekonstrueeritav maja jäi paraku toetuseta.
Muinsuskaitsealade hoonete taotluste hindamine eraldi kategooriana oli tänavu esimest korda, Paides Tallinna tänaval asuv rekonstrueeritav maja jäi paraku toetuseta. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Märtsis möödub kolm aastat päevast, kui Paide linn tegi senikuulmatu sammu, päästmaks hävingust Paide muinsuskaitsealal asuv kultuuriväärtuslik hoone, kirjutab Eesti Omanike Keskliidu juhatuse esimees Andry Krass.

Päästeoperatsioonis võõrandati kinnistu uuele omanikule tasuta ja kauba peale anti 100 000 eurot renoveerimistoetust. Sellest hoolimata on kolm aastat hiljem hoone seisukord sama trööstitu. Abi ei ole olnud ka sellest, et uuele omanikule tuli omakorda appi muinsuskaitseamet, andes veel 338 000 eurot.

Eelkirjeldatud kultuuriväärtusliku hoone pretsedenditu «päästeoperatsioon» on kõnekas näide, kui sügavasse mülkasse on Eesti muinsuskaitse vajunud – vana omanik maksab uuele omanikule selle eest, et see hoone korda teeks! Ja ka siis ei saada väikelinna hoonet kolme aastaga korda tehtud. Isegi kui riik ja omavalitsused omaniku toetustega üle külvavad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles