TÕNU MERTSINA ⟩ Turud püüavad testida järgmist nõrka lüli Euroopa panganduses

Tõnu Mertsina
, Swedbanki peaökonomist
Copy
Foto: Wikimedia Commons

Deutsche Banki kukkumist tuleks vaadata osana investorite murest kogu pangandussektori pärast nii Euroopas kui USAs, selgitab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Deutsche Banki aktsiad läksid langusesse juba enam kui kaks nädalat tagasi, märtsi teisel nädalal. Seda kukkumist tuleks vaadata osana investorite murest kogu pangandussektori pärast nii Euroopas kui USAs. Sel aastal on Deutsche Banki aktsiad langenud rohkem kui euroala ja Saksamaa pankadel keskmiselt, kuid vähem kui S&P 500 regionaalsetel pankadel.

Investorite peamiseks mureks Euroopas on intressimäärade tõusu mõju pankadele. Lühiajaliselt on intresside tõusul üldiselt pigem positiivne efekt, kuna sellest saab enamik pankasid oma peamise tulu ja kasumi.

Pikemaajaliselt võivad kõrgemad rahastamiskulud pankadele küll negatiivselt mõjuda, kuid Euroopa regulaatorid on kohustanud neid riske juba varem maandama. Eelmisel aastal Euroopa Keskpangas koostatud analüüsi järgi mõjutab intressimäärade tõus vähe euroala pankade, sealhulgas Deutsche Banki kapitali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles