Toomas Asser ⟩ Tartu Ülikooli siht on jõuda samale tasemele Põhjamaade tugevate ülikoolidega (1)

Toomas Asser
, Tartu Ülikooli rektor
Copy
Tartu ülikooli rektor Toomas Asser
Tartu ülikooli rektor Toomas Asser Foto: Madis Veltman

Peame konkurentsis püsimiseks pingutama nii ülikooli kui ka riigina, sest mahajääjad kaotavad oma andekad noored ja teaduse tipud ülejäänud maailmale, kirjutab Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser.

Ülikoolide tulevikku puudutavad arutelud on viimastel aastatel keskendunud rohkem rahale ja vähem sisulisele arengule. See on osalt ka loomulik, sest kasutades Euroopa Ülikoolide Assotsiatsiooni presidendi Michael Murphy ütlust: «Kui on plaan, aga pole raha, siis on see hallutsinatsioon.» Just neil nädalatel koalitsioonikõneluste kohta avaldatud info annab lootust kõrghariduse rahastusolukorra leevenemiseks ja Tartu Ülikooli rektori valimised pakuvad omakorda head võimalust rääkida rahvusülikooli tulevikust ka sisuliselt.

2018. aasta lõpus sõlmiti Eestis erakondade vahel nn teaduslepe ja läinud aastal kinnitati riigi eelarvestrateegias kõrghariduse rahastuse kasv järgmise nelja aasta jooksul 15 protsenti aastas. Need kaks suuresti Tartu Ülikooli algatatud sammu kinnitavad, et Eesti ülikoolid on jõudnud arengus faasi, kus tulemuse saavutamiseks on isiklikest huvidest tähtsam koostöö. Eesti avaõiguslike ülikoolide vahel valitseb praegu hea ühiselt tegutsemise vaim ja loodan, et see juurdub püsivalt ka nende õppe- ja teadustegevuses. Dubleerimise vähendamise, teadus- ja kõrgharidusasutuste liitmise ning struktuurireformide laine on Eesti ülikoolides läbitud, edasist arengut veab koostöö ja eluterve konkurents. Nüüd peame ühiselt keskenduma üleilmsetele probleemidele ja suundumustele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles