Henri Zeigo Kas Poolast võiks saada järgmine Euroopa superriik? (2)

Henri Zeigo
, toimetaja
Copy
Pilvelõhkujad Varssavis.
Pilvelõhkujad Varssavis. Foto: KACPER PEMPEL

Sõda Ukrainas on osaliselt nihutanud jõujooni Euroopas, mille üheks põhjuseks on NATO idatiiva riikide püüdlik tegevus Ukraina abistamisel kui ka nende tihe omavaheline julgeolekualane koostöö. Ida-Euroopa olulisus ei ole märkamata jäänud ka paljudel vaatlejatel ja sõjablogijatel, kes küsivad oma postitustes üha sagedamini: kas Poolast saab järgmine Euroopa superriik, kirjutab arvamustoimetaja Henri Zeigo.

Enim alust sellel teemal spekuleerimiseks annab Poola initsiatiiv oma kaitsevõimekuse suurendamisel. Lepingud Lõuna-Korea ja USAga ilmestavad, kui tõsiselt võetakse enese kaitsmist ja võimaliku ohu tõrjumist. Ostunimekiri moodsatest tankidest, mitmikraketiheitjatest, liikursuurtükkidest jms on igatahes muljetavaldav. Nende kasutussevõtmine teeks Poolast Euroopa võimekama maaväega riigi.

Kuid sõjaline pool ei ole ainuke indikaator. Paljuski sõltub ka sellest, millised on USA diplomaatilised hoiakud. Senised kõhklused ja kahtlused Saksamaa suhtes ning logistiline vajadus Ukraina toetamisel tihendavad paratamatult Ameerika Ühendriikide ja Poola omavahelist koostööd. Euroopa integratsiooni õppejõud Radu Albu-Comănescu on väljaandes Diplomaatia kirjutanud, et Poolast võiks isegi saada NATO idapoolne raamriik, et kanda otsustavat rolli idatiiva kaitsmisel. Selline muutus kujundaks Euroopat põhjalikult ümber.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles