Veiko Vihuri ⟩ Abielu tähenduse muutmiseks puudub ühiskonna toetus (20)

Veiko Vihuri
, teoloog ja vaimulik
Copy
Teoloog Veiko Vihuri.
Teoloog Veiko Vihuri. Foto: Erakogu

Abielu kui põlise ühiskondlik-kultuurilise institutsiooni muutmine ei saa olla poliitiliselt sobiva hetke ärakasutamise küsimus, leiab teoloog ja vaimulik Veiko Vihuri.

Kuidagi märkamatult on hakatud rääkima «abieluvõrdsusest», ehkki selle all mõeldakse abiellumise õiguse laiendamist üksnes samasoolistele paaridele. Abieluvõrdsuse eestkõnelejatele on komistuskiviks perekonnaseaduse säte, et abielu sõlmitakse mehe ja naise vahel. See justkui tähendaks samasooliste paaride ebavõrdset kohtlemist, nende kõrvale lükkamist ja ühe vähemuse õiguste mittetunnustamist.

Olgem ausad, kui kõneldakse abieluvõrdsusest, siis peetakse tegelikult silmas abielu kui ühiskonna aluseks oleva institutsiooni tähenduse muutmist. Seni on olnud üldine arusaam, et abielu puhul tagab ühesuguse kohtlemise perekonnaseaduses ette nähtud kõigi täisealiste ja teovõimeliste isikute õigus abielluda vastassoost inimesega. Tõsi, omavahel ei saa abielluda veresugulased ja need, kelle sugulussuhe põhineb lapsendamisel. Samuti ei saa olla samaaegselt mitmes abielus. Need piirangud on tingitud üldiselt aktsepteeritud sotsiaalsetest normidest, ehkki ajaloost võib tuua ka mainitud olukordi soosivaid näiteid.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles