Andres Lehtmets ⟩ Suitsetamise vähenemine annaks lootust, et paraneb vaimne tervis tervikuna (2)

Andres Lehtmets
, Lääne-Tallinna keskhaigla psühhiaatriakeskuse juhataja
Copy
Suitsetamine. Foto on illustratiivne.
Suitsetamine. Foto on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Maailmas suitsetab või tarbib tubakatooteid üks inimene viiest, vaimse tervise muredega patsientide suitsetamise määr on veelgi suurem – nad suitsetavad kaks korda rohkem kui psüühikahäireteta inimesed. Depressioonis või mõne muu psüühikaprobleemiga inimene leiab endale sageli lihtsama lahenduse mõne sõltuvuse näol, et kuidagigi olemist talutavamaks muuta. Paraku juhtub ka nii, et ühest sõltuvusest vabanemiseks asendatakse see teisega, kirjutab psühhiaater Andres Lehtmets.

«Arvestades tubaka tarvitamise kui sõltuvusliku haiguse olemust, peaksid suitsetajad pöörduma psühhiaatri vastuvõtule,» on väga õigesti välja toodud Tervise Arengu Instituudi (TAI) «Suitsetamisest loobumise meditsiinilise nõustamise» juhendis (2010), mille on koostanud Ülle Ani.

Kahjuks ei ole Eesti psühhiaatritel ressurssi nikotiinisõltlastega tegeleda, sest inimesi vaevavad paljud vaimse tervise häired. Tänuväärset tööd teevad perearstid ja õed, on ka suitsetamisest loobumise nõustamise kabinette – Eesti peale kokku 15, mida on ikka väga napilt. Koolituse on saanud ligi 300 sõltuvusnõustajat-spetsialisti, kuid reaalselt nõustajaid nii palju töötamas ei ole.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles