Tõnu Grünberg ⟩ Kuidas tarbijate rahakotti säästes elektrivõrk veel paremaks teha?

Tõnu Grünberg
, Elektrilevi nõukogu esimees
Copy
Elektrilevi praegune väljakutse on saada hakkama väga pingelises investeerimiskeskkonnas.
Elektrilevi praegune väljakutse on saada hakkama väga pingelises investeerimiskeskkonnas. Foto: Eero Vabamägi

Eesti elektrivõrk on digiteerituse ja nutikate lahendustega maailmas eeskujuks ning möödunud aasta oli töökindluse poolest aegade parim. See on saavutatud targalt majandades, nii et võrgutasu kasv on hoitud oluliselt madalamana, kui on olnud üldine hinnatõus. Sellest hoolimata ootavad Eesti inimesed Elektrilevilt veel paremat elektrivõrku, mis eeldab lisaks nutikatele lahendustele ja targale majandamisele ka suuremaid rahasüste, kirjutab Elektrilevi nõukogu esimees Tõnu Grünberg.

Kõlan eelmise aasta lõpus palju tähelepanu saanud Saaremaa sündmuste valguses kindlasti ebapopulaarsena, kuid erakorralisi sündmusi kõrvale jättes näitab statistika üheselt: Eesti jaotusvõrgus on elektrienergia varustuskindlus hästi tagatud ja võrgu kvaliteet läbi aegade parimal tasemel. Võrreldes eelmise kümnendi algusega on rikete arv üle riigi vähenenud umbes kolm korda.

Eesti võttis ühena esimestest Euroopas kasutusele sada protsenti kaugloetavad elektriarvestid ja digiteeris võrgu andmed. Meie rikkekaart ja rikete SMS-teavitused olid maailmas ühed esimesed. Praegu on meil kasutusel maailmas ainulaadne NetFixi tarkvara, mille abil saame rikkeid ennetada. Eelmisel aastal tõi see Elektrilevile umbes pool miljonit eurot kokkuhoidu. Veel ei pruugi paljud teada, et juba praegu on Elektrilevi brigaadidel reaalajas olemas võrgu operatiivinfo ja ka rikkekohtade droonifotod. Seda selleks, et kiirendada rikete lahendamist. Need on nutikad lahendused, millega oleme eeskujuks ka mujal maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles