Toomas Alatalu ⟩ Suur sõda kütab Gruusia ja Moldova vastandlikke proteste (1)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
10.03.2023, Thbilisi. Gruusia parlamendihoone ümber jätkusid valitsusvastased protestid. Foto Madis Veltman, Postimees
10.03.2023, Thbilisi. Gruusia parlamendihoone ümber jätkusid valitsusvastased protestid. Foto Madis Veltman, Postimees Foto: Madis Veltman

Gruusia ja Moldova valitsus kuulutavad pürgimusi Euroopa poole. Kui massid Thbilisi tänavatel nõuavad väljakuulutatu järgimist, siis massid Chișinău tänavatel tahavad tagasipööret Moskva juhitud Euraasia Liidu poole, kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

Elame tõesti ainulaadsel ajal, kui nutitelefonides jookseb uus info kogu aeg silme eest läbi ja menüüs on kõik, mis uudiseks tehtud või jäädvustatud. Ka aeg on erakorraline: möllab uus maailmasõda (ei maksa seda määratlust karta!), mis toob halastamatult välja iga ühiskonna anatoomia ja hetkeseisundi ning mil mujal ja eriti naabruses toimuva mõju siseprotsessidele on suurem kui kunagi varem.

Eri riikides toimuva seotus on praegu suurem kui n-ö rahuliku arengu perioodil. Üritame tuua lisaselgust Gruusia ja Moldova kohta, kus valitsused kuulutavad pürgimusi Euroopa poole, ent massid Thbilisi tänavatel nõuavad väljakuulutatu järgimist ja massid Chișinău tänavatel seevastu tagasipööret Moskva juhitud Euraasia Liidu poole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles