ERIK ARU ⟩ Euroala panganduses ei saa midagi sellist juhtuda (1)

Erik Aru
, arvamustoimetaja
Copy
San Franciscos paiknev First Republic pole hoolimata möödunud nädalal välja kuulutatud abipaketist oma probleemidest siiski üle saanud. Esmaspäeval langesid panga aktsiad enam kui 47 protsenti.
San Franciscos paiknev First Republic pole hoolimata möödunud nädalal välja kuulutatud abipaketist oma probleemidest siiski üle saanud. Esmaspäeval langesid panga aktsiad enam kui 47 protsenti. Foto: Patrick T. Fallon/AFP/Scanpix

Vaadates, kuidas Ameerika Ühendriikides ja Šveitsis on viimastel nädalatel mitu panka raskustesse sattunud ning abi saanud, võib nentida, et Euroopa Liidus ei tule selline stsenaarium kõne alla. Vähemalt mitte juriidiliselt, mis võib aga omakorda probleemiks osutuda, kirjutab toimetaja Erik Aru.

Panga kohustused saab laias laastus jagada kolmeks. Üks on hoiustajate arvetel olev raha, teine panga enda võlakirjad, kolmas osanike poolt panka paigutatud vara. Vaadeldakse neid ka selles tähtsuse järjekorras, kus hoiustajad on tipus ja osanikud kõige madalamad. Üldine eeldus kõlab, et osanikud ja võlakirjainvestorid saavad aru riskidest, mille nad ettevõttesse investeerimisega võtavad. Nemad koos riikliku järelevalvega peaksid tegelema pankade tegevuse kontrollimisega, et juhtkond ülemäära riskimaiaks ei muutuks või muul moel halvale teele ei eksiks. Hoiustajatelt seda ei oodata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles