Tõnis Mölder Eestis tegutsevad pangad peavad hõlptulu ühiskonnale tagasi andma!

Tõnis Mölder
, riigikogu liige (Keskerakond)
Copy
Laenuintresside liikumine sõltub suuresti sellest, mida võtab ette Euroopa Keskpank. Pildil Euroopa Keskpanga peakorter Eurotower Frankfurdis.
Laenuintresside liikumine sõltub suuresti sellest, mida võtab ette Euroopa Keskpank. Pildil Euroopa Keskpanga peakorter Eurotower Frankfurdis. Foto: Hannah Maher / Euroopa Keskpank

Eestis tegutsevate pankade kasum tuleb klientide taskust ja seega võiksid pangad oma tulu ühiskonda ka tagasi peegeldada, leiab riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees Tõnis Mölder (Keskerakond).

Eestis tegutsevad pangad näitavad eelmise majandusaasta aruannetes suuri kasumiarve, mis ületavad summana kokku üle pika aja poole miljardi piiri. Käesoleva aasta puhaskasumi prognoos on arv, mis ületab miljardi euro maagilise piiri. Võrdluseks: eelmistel aastatel teenisid pangad kogu Baltikumis tervikuna sellist kasumit. Kasumiarve veab eest kiire intressitõus, mis tuleneb Euroopa Keskpanga inflatsioonitõrje poliitikast.

Finantsinspektsiooni hinnangul on Eestis tegutsevad pangad hästi kapitaliseeritud ning pigem näeb meie pangandussektor hea ja konkurentsivõimeline välja, võrrelduna teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega. Turule on tulnud uusi väiksemaid panku, kes soovivad jõuliselt kasvada. Konkurents laenuturul on pigem tihenenud.

Tagasi üles