RIINA SOLMAN ⟩ Kersti Kaljulaidi ideele jagada KOV-dele käibemaksuraha on palju parem lahendus (2)

Riina Solman
, riigihalduse minister (Isamaa)
Copy
Riina Solman.
Riina Solman. Foto: Konstantin Sednev

Tundes suurt muret regionaalse ebavõrdusse kasvu pärast, loodan, et ei võeta kuulda Kersti Kaljulaidi (Lääne Elu 16.03) ideed anda omavalitsustele osa piirkonnas tekkinud käibemaksust, kirjutab Riina Solman (Isamaa).

On rõõmustav näha, et kõik erakonnad on justkui ühel nõul - kohalikud omavalitsused peavad saama rohkem raha. Loodetavasti jõuab see tahe ka tegudeni.

Kuid pealtnäha ilusad lahendused võivad teinekord kaasa tuua rohkem kulu kui tulu ning tegelikke probleeme ei lahenda. Tundes ka ise suurt muret regionaalse ebavõrdusse kasvu pärast, panen loodavale valitsuskoalitsioonile südamele, et ei võetaks kuulda endise presidendi Kersti Kaljulaidi (Lääne Elu 16.03) ideed anda omavalitsustele osa piirkonnas tekkinud käibemaksust.

Kui ettepaneku sisusse süveneda, on see kahjuks ebapraktiline ja raskesti rakendatav. Kui omavalitsustele lisavahendeid leitakse, siis lihtsama ja vähem bürokraatliku lahendusena saab muuta omavalitsutele laekuvat tulumaksuosa või tasandus- ja toetusfondi reegleid.

Kui käibemaksu ümberjagamise ideest kõneleks üksnes endine president Kaljulaid, siis ei olekski vaja sel teemal avalikult rääkida, sest Kaljulaid parajasti uut valitsust kokku ei pane. Ent samasugust mõtet on väljendanud ka Eesti 200 regionaalpoliitika läbirääkimisdelegatsiooni liige Igor Taro (Postimees 15.03).

Miks on see samm ebapraktiline?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles