Jaanus Müür ⟩ Miks Ida-Virumaa kõigub õiglase ülemineku ja Vasakerakonna vahel (8)

Jaanus Müür
, Tallinna Tehnikaülikooli Ragnar Nurkse innovatsiooni ja valitsemise instituudi teadur
Copy
Jaanus Müür.
Jaanus Müür. Foto: Erakogu

Paraku on meil jätkuvalt palju elanikke, kes Kremli jutupunkte kuulavad. Üllatus on vaid see, et neid nii palju on, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli teadur Jaanus Müür.

Riigikogu valimised on üldpildis selleks korraks läbi saanud. Ülekaalukalt saavutasid nendel valimistel edu liberaalsed erakonnad eesotsas Reformierakonnaga. Suurimaks kaotajaks võib aga pidada Keskerakonda. Kaotada kümme kohta riigikogus on ikka palju. Sellise tulemuse põhjuste otsimisel tasub kindlasti mõtetes minna Ida-Virumaale.

Nendel valimistel jäi Ida-Virumaa silma mitmel põhjusel. Esiteks oli piirkonna valimisaktiivsus jälle kõige madalam (53,1 protsenti). Tõsi, tegemist ei ole läbi aegade kõige madalama tulemusega, sest 2019. aastal oli valimisaktiivsus seal 48,2 protsenti. Teisena jäi aga silma väga suur protestihäälte hulk. Mihhail Stalnuhhin ja Vasakpartei küll mõlemad riigikokku ei pääsenud, kuid kahepeale suudeti piirkonnas koguda 30,4 protsenti häältest. Samal ajal kogus Keskerakond vaid 25,8 protsenti, mis võrreldes 2019. aasta 50,7 protsendiga on märkimisväärne langus.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles