RIHO TERRAS ⟩ Sundrenoveerimine teeb koduomanikele karuteene (10)

Riho Terras
, Euroopa Parlamendi liige (Euroopa Rahvapartei/Isamaa)
Copy
Riho Terras.
Riho Terras. Foto: Madis Veltman

Nüüd tekib lühikesel ajaperioodil kinnisvaraturul tohutu nõudlus, millele pakkumine järele ei jõua, kritiseerib Riho Terras (Isamaa).

Euroopa Parlament võttis vastu energiatõhususe direktiivi, mis kehtestab kinnisvara omanikele renoveerimiskohustuse. 

Nõustun Eesti Omanike Keskliidu seisukohaga, et direktiiviga kaasnevad koduomanikele suured kohustused. Kui inimesel endal seda raha pole, peab ta selle jaoks laenu võtma. Kui ta ei suuda hoonet renoveerida, siis tema kinnisvara väärtus lihtsalt langeb, mis on eriti valus, kui kinnisasi on ostetud laenuga, mis on seatud alghinna järgi.

Sundrenoveerimise eesmärke ei ole plaanitud mahus tegelikkuses võimalik ellu viia. Uute kohustuste seadmine ilma garantiide, motivatsioonipakettide ja toetusmeetmeteta ei ole võimalik.

Juba täna on kinnisvara omanikul võimalik enda vara renoveerida. Kui omanik ei ole seda suutnud tänaseks teha, siis on vaja aru saada põhjustest. Peamine põhjus on ressursside puudus, mida sunni kehtestamine ei lahenda.

Nüüd tekib lühikesel ajaperioodil kinnisvara ehitamiseks ja renoveerimiseks tohutu nõudlus, millele pakkumine järele ei jõua. Seda kõike kõrge inflatsiooni, kõrgete energiahindade, Ukraina sõja ja tõusvate laenuintresside kontekstis.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles