Iverson NG Hiina peab Eestis kultuurisõda (1)

Iverson Ng
, kolumnist
Copy
Hiina uusaasta vastuvõtt Rotermanni kvartalis.
Hiina uusaasta vastuvõtt Rotermanni kvartalis. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Hiljutine sekkumine Tšehhi sisepoliitikasse ja tungimine Ameerika õhuruumi näitab, et Hiina geopoliitiline väljakutse ulatub tema enda kontinendist kaugemale, ütleb kolumnist Iverson NG.

Veebruari alguses, vahetult pärast Tšehhi presidendivalimisi, pidas presidendiks valitud Petr Pavel telefonikõne Taiwani presidendi Tsai Ing-weniga. Hiina välisministeerium hoiatas teda «Hiina siseasjadesse sekkumise» eest. Teisel pool Atlandi ookeani tulistasid USA õhujõud hiljuti alla Ameerika õhuruumi sisenenud Hiina luureõhupalli. Kuigi need sündmused toimusid Eesti territooriumist kaugel, tabab Hiina mõjutustegevus ka Eestit.

Eesti kultuur pole ligilähedaseltki seotud Ida-Aasia kuukalendriga, kuid nii üllatav kui see ka pole hakkasid Tallinna ja Pekingi linnavalitsus alates 2009. aastast kultuurivaldkonnas koostööd tegema. Eelkõige on Hiina ametivõimud ära kasutanud niinimetatud «Hiina» uusaasta tähistamist, et maksimeerida Hiina diplomaatilist kohalolekut avalikus ruumis ja luua endale positiivset kuvandit. Kui Hiina diplomaadi kohalolek Hiina Kommunistliku Partei rahastatud üritusel Eestis pälvis kahel viimasel aastal tugevat kriitikat, siis Eesti kohalikel omavalitsustel ja institutsioonidel jääb poliitilisest tundlikkusest vajaka ning nad on jätkuvalt lubanud Eesti kultuuriruumis korraldada Hiina sisseimbumisoperatsioone. Arvestades Venemaa ja Hiina lähedasi suhteid, peaks Eesti valitsus suurendama vastupanuvõimet Hiina kultuurilisele mõjutamisele kohalikul tasandil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles