JUHTKIRI Sõda Bahmuti linna all kurnab venelasi (5)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab
Urmas Nemvalts joonistab Foto: Urmas Nemvalts
  • Lahing Bahmuti pärast algas mullu suvel ja kestab siiani.
  • Bahmuti kaitsjad aitavad Ukrainal aega võita ja valmistuda pealetungiks.
  • Venemaa kaotused Bahmutis on ebamõistlikult suured.

Väljend «suur sõda Leipzigi linna all» viitab tegelikult mitmele lahingule. Esiteks sõdisid rootslased seal 17. sajandil ja teiseks pidas Napoleon lahingu koalitsioonivägede vastu 19. sajandi alguses. Eesti keeles kirjutas selle väljendi surematuks mõistagi Oskar Luts kellamees Lible suu läbi «Kevades».

Päriselt on võimalik, et tulevikus kasutame hoopis väljendit «sõda Bahmuti linna all» – mis sellest, et see Ukraina mõistes üsna väike linn (enne Vene agressiooni umbes 75 000 elanikku) oli meile mõni aeg tagasi tundmatu. Bahmuti peatükk sõjaajaloos on juba praegu erakordne. Lahing selle linna pärast kestab eelmise aasta suvest ehk on selgelt pikem kui ükski lahing Leipzigi all.

Kuigi on korduvalt väidetud, et Bahmutil puudub oluline strateegiline tähendus, on propagandast sõltuv Vene sõjamasin teinud sellest enda jaoks tohutu numbri. Öeldakse, et Bahmut omandas ebaproportsionaalselt suure sümboolse tähenduse.

Kui mitu korda on Vene eraarmee Wagner juht Jevgeni Prigožin postitanud sõnumeid Bahmuti peatsest alistamisest või sellest, et ta on seda juba teinud, ei jõua siinkohal kokkugi lugeda. Ühtlasi tuleb siin ilmekalt esile Prigožini konflikt Vene sõjaväe juhtkonna ja kaitseministeeriumiga, kes väidetavalt on süüdi selles, et Prigožin isiklikult juba lahingut võitnud pole. Tegelikult on tema juhitud Wagner siiski vaid üks osa Vene sõjamasinast.

Eelmisel nädalal võttis Bahmuti kohta sõna NATO peasekretär Jens Stoltenberg, kes hoiatas, et lõpuks võib see linn lähipäevil langeda, aga Ukraina toetamist on vaja igal juhul jätkata.

Kui lääne sõjaeksperdid ütlevad, et Vene vägedel pole Bahmuti alistamise korral jõudu sealt edasi liikuda, siis ukrainlased on oma sõnumites linna kaitsmist ikkagi tähtsaks pidanud.

Ukraina maavägede ülemjuhataja kindralpolkovnik Oleksandr Sõrskõi ütles laupäeval, et Bahmuti kaitsmine aitab Ukrainal aega võita ning valmistuda vastupealetungiks. «Tõelised kangelased on praegu kaitsjad, kes hoiavad idarinnet oma õlul ja tekitavad vaenlasele võimalikult suuri kaotusi,» rääkis ta.

Venemaa kaotustele Bahmuti all juhtis reedel tähelepanu ka Briti luure, rõhutades taas, et Vene poolel hukkuvad peamiselt riigi äärealadelt pärit sõdurid, kusjuures ebaproportsionaalselt palju on nende seas Venemaa vähemusrahvuste esindajaid.

Washingtonis baseeruv Rahvusvaheline Sõjauuringute Instituut (ISW) leiab aga, et suuresti Bahmutis toimuva tõttu ei suuda Kreml endise kindlusega kontrollida Venemaa inforuumi, mis tähendab, et rahulolematus ja erimeelsused kasvavad.

Suutmatust sisemiste vastuolude juures infot kontrolli all hoida tunnistas viimati avatud tekstiga Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova. Prigožin on aga lubanud, et võidu korral Bahmutis kujundab ta Wagneri eraarmeest Venemaa uue ideoloogilis-sõjalise eliidi.

Neid märke jälgides on üsna lihtne aru saada, milline sisemine rivaliteet agressorriiki räsib. Ukraina on sellest hästi aru saanud, mõistes, et mida kauem suudavad nad rinnet Bahmutis kinni pidada, seda nõrgemaks muutub Venemaa.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles