ERKKI KOORT Hostomeli reetmise saaga Ukrainas tekitab palju küsimusi (3)

Erkki Koort
, julgeolekuekspert
Copy
Venelaste rünnaku tagajärel sai kahjustada ka mitu Hostomeli lennuvälja angaari. Peaaegu täielikult hävines ka transpordilennuk Antonov An-225 Mrija.
Venelaste rünnaku tagajärel sai kahjustada ka mitu Hostomeli lennuvälja angaari. Peaaegu täielikult hävines ka transpordilennuk Antonov An-225 Mrija. Foto: Stringer

Ukraina on sõja keerises otsinud ka reetureid ning neid kohtusse viinud. Viimati teatati Kiievi hõivamiseks kasutatud Hostomeli lennuvälja hallanud Antonovi ettevõtte juhtkonna reetmiskahtlustest. Siiski ei tundu asi olevat nii must-valge, kirjutab julgeolekuekspert Erkki Koort.

Sõjas on reeturite tabamine veel olulisem kui rahu ajal. Ukraina julgeolekuteenistus SBU on olnud selles võrdlemisi edukas. Samas tuleb kõigil ette äpardusi ning otsuste tegemiseks on kriisiolukorras vähe aega, vähe infot ning tohutu surve.

SBU teatas tänavu 10. märtsil riigiettevõtte Antonov juhtkonna vahistamisest ning ühe juhi tagaotsitavaks kuulutamisest. Väidetavalt algatati kriminaalasi juba möödunud aasta aprillis ning Antonovi peadirektorit, tema asetäitjat ja lennuohutuse juhti kahtlustatakse Ukraina sõjaväe ning rahvuskaardi takistamises. Nimelt ei olnud nad lubanud rahvuskaardil kaevata Hostomeli lennuväljale kaevikuid ega kindlustada kaitset. See võimaldas Vene armeel maandada dessant lennuväljal, tõi kaasa inimohvrid ning põhjustas tagatipuks maailma suurima lennuki AN-225 Mrija hävimise.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles