JUHTKIRI ⟩ Hololei Katari äriklassilennud lehkavad pahasti (14)

Postimees
Copy
Foto: Postimees
  • Henrik Hololei peab oma Katari sõite selgitama.
  • Euroopa Liit ei saa lubada oma tippametnike korrumpeerumist.
  • Huvide konflikti sattumisega tuleb Euroopa Liidus paremini võidelda.

Kui teie isik pakub huvi mõnele naftašeigile, kes näitab üles eriti suurt lahkust, siis võite mürki võtta, et teilt oodatakse vastuteenet. Eriti Aasia ühiskondades on komme vastata lahkusele lahkusega ning kingitusele kingitusega, kuni justkui märkamatult tekib Euroopa mõistes korruptiivne suhe. Euroopa korruptsioonitõrje pole šeikidele arusaadav, aga see, et tähtsat külalist kaugelt maalt tuleb lahkusega lämmatada, on neile emapiimaga kaasa antud.

Eriti maksab olla ettevaatlik, kui esindate «transpordi ja liikuvuse peadirektoraati», mille nimi kõlab nagu mõni kirjanduslik paroodia inimkauge bürokraatia ainetel. Euroopa Komisjoni «peadirektoraadi peadirektor» Henrik Hololei ei olnud šeikidega ettevaatlik. Ta lasi Katari lennufirmal endale mitu korda äriklassis välja teha.

Asi on hapu, sest samal ajal oli kõne all just Katari lennunduslepe Euroopa Komisjoniga, mis lubas Katari firma Euroopa turule.

Kui öeldakse, et Hololei lennud polnudki otseselt lepinguga seotud, tekib seda enam küsimus, miks Qatar Airways teda sõidutas. Konverentsidele, mille puhul üldiselt katab kulud Euroopa Komisjon ise? Ka väide, et peadirektor ise ei osalenud lepingu sõlmimisel, vaid reisis niisama heast peast just Katari lennufirma kulul, on paras tule-eile-meile-jutt.

Huvide konflikti on siin raske mitte näha. Halba varju heidab seegi, et mullu raputas Brüsselit Katari altkäemaksuafäär. Kõige kõrgem sellega seotud isik oli Euroopa Parlamendi toonane asepresident Eva Kaili, aga ilmsiks tuli veel hulk teisigi, nii poliitikuid kui ka ametnikke.

Väide, et peadirektor ise ei osalenud lepingu sõlmimisel, vaid reisis niisama heast peast just Katari lennufirma kulul, on paras tule-eile-meile-jutt.

Altkäemaksuasi ja sobimatu reisirahastus on eri asjad ja hea meelega me neid ei võrdle. Siiski ühendab neid see, et šeigid on valmis tegema nii väga suuri kui ka väiksemaid kingitusi – vastavalt sellele, milline on valmidus neid vastu võtta. Hololei ei hammustanud seda läbi – kas rumalusest või kasust lähtudes, seda me ei tea.

Kui aga kõrge euroametnikuna karjääri teinud mees peaks sooritama eksami kultuuriantropoloogia või eetika alal, siis pandaks talle avalikuks tulnud asjaolusid arvestades hindeks ilmselt «mitterahuldav». Eriti tippametnik ei tohi niimoodi liimile minna.

ELi otsus kärmelt tippametnike reisimiskorda muuta näitab, et tegemist pole tühise pisikese hooletuseksimusega. Kui algul kinnitati, et kõik käis reeglite järgi, siis sel nädalal selgus, et asjade üle otsustas Hololei ainuisikuliselt. Tegemist oli vabalt ujuva reegliga, mille puhul ei selgu, kas ja kellega Hololei peale iseenda veel nõu pidas.

Hololeid puudutav skandaal pole veel läbi. Tegelikult oleme kuulnud vaid kidakeelseid pressisõnumeid ega tea, mis päriselt toimus. Küsimusi tekitab see, et osa reise on tal deklareerimata või on seda tehtud väga uduselt viitega «kahepoolsele kohtumisele».

Ja lõpuks. Tavainimesed on harjunud, et ELi reeglid on karmid ja paindumatud. Oled mõne toetusega pisut nihverdanud või ka kogemata vea teinud ja saadki vastu pükse. Sellepärast ei tohi juhtuda, et ELi tippametnike teod jäävad hämaraks või neile vaadatakse läbi sõrmede.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles