PRISMA ESINDAJA ⟩ Tallinna ja Helsingi toiduhindade puhul loeb üks oluline erinevus (6)

Kaimo Niitaru
, Prisma Peremarketi sortimendi- ja hankedirektor
Copy
Taasavatud Sikupilli Prisma.
Taasavatud Sikupilli Prisma. Foto: Anett Veske

Soome meedia kirjutab, et ennast Eesti soodsaima ostukorvina reklaamivas Prismas on toiduainete hinnad kõrgemad kui Helsingis. Olukorda kommenteerib Prisma Peremarketi sortimendi- ja hankedirektori Kaimo Niitaru.

Eestis ja Soomes müüdava toidukauba puhul on üks kõige olulisemaid hinnaerinevuse tekitajaid erinev käibemaksumäär. Soomes on see 14% ja Eestis 20%. Hindu mõjutab mõistagi ka kaupade transport Eestisse.

Antud ostukorvide võrdluse tulemus ajalehes Iltalehti sõltub konkreetsetest ja spetsiifilistest võrdlusse valitud toodetest - kui võrdlus sisaldaks näiteks kõigi toidukategooriate odavamaid tooteid, oleks Eestis kokku pandud ostukorv tunduvalt odavam. Ka ühes ja samas laia valikuga kaupluses saab endale kokku panna samade toiduainete baasil nii odavama kui kallima ostukorvi.

Prisma jätkab oma strateegiat olla odavaima ostukorvi pakkuja ning sel aastal oleme lisanud pakkumistesse ka eriti soodsad nädalalõpupakkumised. Ka antud ajahetkel kehtivad pakkumised eri kaupadele mõjutavad kõikvõimalikke hinnavõrdlusi.

Viimasel aastal oleme elanud hinnatõususõnumite ajal – toiduainete hinnad on kasvanud, kuna tootjate-poolsed sisendhinnad on tõusnud. Tootjate jaoks on kasvanud nii enamike tootmises kasutatavate toorainete maksumus kui ka tootmiskulud.

Praeguste prognooside kohaselt jätkub käesoleval aastal samuti sisendhindadest tingitud hinnatõus, kuid mitte enam sellises tempos, nagu seda 2022. aastal nägime. Aasta teise poolde vaatame juba lootusrikkamalt ja ootame hindade stabiliseerumist teisel poolaastal.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles