JUHTKIRI ⟩ Välisagentide seadus paiskab Gruusia Putini mõjusfääri (13)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur 09.03.2023
Päeva karikatuur 09.03.2023 Foto: Urmas Nemvalts
  • Bidzina Ivanišvili taskuparteid Gruusia Unistus on üldiselt peetud Vene-meelseks.
  • Gruusia Unistus on nüüdseks kauem võimul olnud kui kestis Saakašvili ajastu.
  • Kui EL andis Ukrainale ja Moldovale kandidaatriigi staatuse, siis jäeti Gruusia ootele.

Gruusias pahameeletormi põhjustanud välisagentide seadus näeb välja nagu part, käib nagu part ja on optiliselt samasugune part nagu Venemaal 2012. aastal kehtima hakanud sama nimega seadus.

Sellest algas vaba mõtte täielik allasurumine ja Venemaa lõplik allakäik. Kõigepealt laienes agendiseadus seal juriidilistele isikutele, siis juba meediaettevõtetele ja lõpuks ka üksikisikutele.

Meenutagem, et Putini Venemaa ei alustanud sõjalist agressiooni naabrite vastu mitte Ukrainas, vaid 2008. aasta augustis Gruusias, tungides Lõuna-Osseetiasse ja sisuliselt eraldades selle Gruusiast. Toonane lääne abitu reaktsioon sillutas teed rahvusvahelise õiguse rikkumisele ja sõjakuritegudele Ukrainas.

Peaksime hästi mäletama, milline oli meie entusiasm nii enne kui ka pärast 2008. aasta sündmusi Gruusia reformikursi toetamisel. President Mihheil Saakašvili oli algusest saati vastuoluline kuju – laia joonega, impulsiivselt tormakas ja pahatihti kriitika suhtes kurt. Ometi võeti tema juhtimisel selge kurss läände ning ellu viidi palju olulisi reforme. Gruusia arenes.

Me ei tea, milleni viivad Gruusia praegused sündmused, aga me teame hästi, milleni viib see, kui võim asub oponente agendiks tembeldama. Sõbrad, ärge tehke vigu!

Ent Saakašvili täht kustus. Nüüd on ta Gruusias vangis ning näljastreigi ja tervisehädade tagajärjel on kunagi 115 kilo kaalunud mees praegu 50 kilo kergem. Sisuliselt inimvare. Gruusia vastu sõda alustanud Venemaa president Vladimir Putin seevastu on vaba, kui mitte arvestada seda, et ta varjab end väidetavalt pidevalt punkrites ega usalda ette võtta pikemaid reise. Kumb on kurjategija, on ammugi selge.

Hämmastav on Putini nii suur mõju Gruusia praegusele juhtkonnale, et see on asunud juba Venemaa repressiivseadusi kopeerima.

Võim vahetus Gruusias 2012. aasta valimiste järel. Ükski valitsus ega reformipartei ei saa ju igavesti võimule jääda. Kuid asemele tulnud oligarh Bidzina Ivanišvili taskuparteid Gruusia Unistus on ikka rohkem või vähem Vene-meelseks peetud. Pealegi on Gruusia Unistus nüüd võimutoolidesse sammaldunud pikemaks ajaks kui Saakašvili ajastu iganes kestis.

Venemaa täiemõõdulise sissetungi järel Ukrainasse pälvis tähelepanu Gruusia valitsuse vägagi kartlik positsioon, mis oli selges vastuolus rahva meeleoluga. Sügisel aga valgusid Thbilisi poole Vene mobilisatsioonipõgenike hordid.

Kui EL andis mullu suvel Ukrainale ja Moldovale kandidaatriigi staatuse, siis jäeti Gruusia ootele – kuni vajalike tingimuste täitmiseni. Brüsseli välispoliitikajuht Josep Borrell tõdes kolmapäeval, et välisagentide seadus kahjustab Gruusia riiki ja rahvast ega ühti kuidagi sooviga saada ELi liikmeks.

Otsus saata seadus Veneetsia komisjoni autoriteetsesse riigiõiguse ekspertiisi ilmselt ei jahuta opositsiooni protestimeeleolusid ega rahusta valitsuse iha iga hinnaga võimust kinni hoida. Agendiseaduse vastu on sõna võtnud president Salome Zurabišvili.

Me ei tea, milleni viivad Gruusia praegused sündmused, aga me teame hästi, milleni viib see, kui võim asub oponente agendiks tembeldama. Sõnum, mille Eesti eile Gruusiale edastas, peab meie ühiskonnas vastu kõlama, nagu kõlas 15 aastat tagasi Eesti vankumatu toetus Gruusia suveräänsusele. Sõbrad, ärge tehke vigu!

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles