Aaro Lode ⟩ Koolitoidu kvaliteet on riigi poliitika küsimus

Aaro Lode
, Baltic Restaurants Estonia juht
Copy
Baltic Restaurants Estonia juht Aaro Lode.
Baltic Restaurants Estonia juht Aaro Lode. Foto: Erakogu

Hiljuti avaldatud Unicefi aruandest selgub, et Eesti on maailmas üks viiest riigist, kus on hea lapsi kasvatada. Ka koolitoidu toetussüsteem on Eestis unikaalne, ometi on see praeguseks ajale jalgu jäänud ja toetused ei vasta viimased viis aastat tegelikele vajadustele, kirjutab suurim koolide toitlustaja, Baltic Restaurants Estonia juht Aaro Lode.

Eesti on oma riiklikult toetatud koolilõuna pakkumisega suhteliselt elitaarses seltskonnas. Riike, kes sarnaselt Eestiga tasuta lõunat pakuvad, on maailmas vähe – Soome, Rootsi ja India on riigid, kus hoolimata perekonna sissetuleku tasemest on lõuna kõigile lastele tasuta.

Põhjus, miks kõikides riikides ei pakuta tasuta koolilõunat, peitub osaliselt «võileiva-lõuna» kultuuris. Olukorras, kus enamik täiskasvanuid sööb lõunaks paar võileiba ja seda peetakse normaalseks, on selline käitumine ka lastele eeskujuks ja probleemi ei nähta. Riikides, kus enamikul inimestel on lõunasöögiks soe toit – nagu näiteks Soome, Rootsi ja Eesti – peetakse koolilõuna süsteemi toetamist loomulikumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles