Ülle Madise ⟩ Ühe valija ilmavaade pole õigem kui teise oma (14)

Ülle Madise
, õiguskantsler
Copy
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Mihkel Maripuu

Ühe kodaniku õigluse- ja headusetunnetus, igapäevaelust võrsunud huvid ja murede tähtsuse järjekord pole õigem kui teise oma, kirjutab õiguskantsler Ülle Madise.

Iga valimisõiguslik kodanik vastutab oma riigi eest, nii karm kui see ka ei tundu. Hääletades või hääletamata jättes võtame igaüks eraldi ja kõik koos vastutuse praeguste ja tulevaste, sügavamas rahva käsitluses ka olnud põlvkondade ees. Kuis nii, võib küsida: üks hääl on ju kui tilk meres, sestap polegi ehk vahet, kas mõelda oma valik hoolega läbi või lihtsalt protestida või üldse valimata jätta.

Kodaniku hääleõigus ja sellega seotud vastutus pole siiski sisuta ilujutt. Kellegi riigikokku pääsemine või loodav valitsus võib sõltuda ka ühest häälest, ehkki seda juhtub tõesti harva. Ehk polegi halb, et päris üksi ei tee keegi riigi juhtimisel midagi kasulikku ära, ei valija ega valitu. Oma rolli kodanikuna võiks vaadelda kui lüli ketis või silma kootud mustris. Kui võimalikult paljud teevad riigimeheliku valiku, lähtudes oma igapäevakogemusest ja ilmavaatest, saab kude tugev ja kett peab.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles