Jüri Kotšinev ⟩ Moskva muutub Pekingile koormavaks liitlaseks (4)

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
Venemaa president Vladimir Putin Kremlis kohtumisel Hiina diplomaadi Wang Yiga.
Venemaa president Vladimir Putin Kremlis kohtumisel Hiina diplomaadi Wang Yiga. Foto: Anton Novoderezhkin/ REUTERS / Scapix

Suurbritannia päevalehe Financial Times analüütikute arvates on Hiina initsiatiiv reguleerida Vene-Ukraina konflikti tingitud Pekingi huvist elavdada välismaiseid investeeringuid Hiina majandusse ja kaubandusse ning säilitada iga hinna eest viimase juurdepääs Euroopa tehnoloogiatele, kirjutab kolumnist ja sõjaajaloolane Jüri Kotšinev.

Kuna USA jätkab uute sanktsioonide sisseviimist Hiina vastu ning Moskva võib sõja Ukraina vastu kaotada, tahab Hiina elavdada suhteid Euroopa riikidega. Samal ajal ei soovi Hiina Venemaa hävitavat kaotust Ukraina sõjas, kuna Venemaa on Hiina liitlane USA hegemoonia vastu maailmas.

Financial Timesi ekspertide arvates ei ole Hiina majandus veel toibunud Covid-19-vastaste piirangute mõjust ja vajab hädasti lääne tehnoloogiaid ja investeeringuid. Vene-Ukraina sõda mängis määravat rolli Hiina ja Euroopa riikide suhete halvenemises. USA ja Hiina suhted on viimaste kümnendite lõikes madalseisus. Eriti hullud on need pärast hiljutist Hiina aerostaatide allatulistamist Washingtoni poolt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles