JUHTKIRI Vene tank peaks Vabaduse platsilt kaduma sinna, kuhu sõjalaev (36)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur.
Päeva karikatuur. Foto: Urmas Nemvalts
  • Vene tank Vabaduse väljakul on hoopis teise tähendusega.
  • Me ei saa seda tanki vaadata ukrainlase pilguga.
  • Uues kontekstis ei ole Vene tanki koht Vabaduse väljakul.

Tallinnas Vabaduse väljakul on Vene tank. Ukraina kaitsjate hävitatud ja meile lähetatud. Hävitatud Ukraina ja Eesti vabaduse nimel. Lähetatud kõige paremate kavatsustega. Aga siiski Vene tank.

Paljudes inimestes on tanki nägemine Vabadussamba kõrval tekitanud õõvastust. Ja see on õige. «See tank tappis meie inimesi Kiievi lähistel, kuid Ukraina kangelaslikel kaitsjatel õnnestus see hävitada,» ütles tanki väljakule saabumise puhul Ukraina suursaadik Marjana Betsa. Ukrainlased saatsidki tanki selleks, et mõistaksime reaalselt, mida tähendab sõda, mõistaksime, milline on Ukraina ohver ja milline õnn, et meie ei pea vaenlase tanke oma pinnal purustama.

Ukrainlaste jaoks on iga hävitatud Vene tank kangelastegu, reaalne tõend sellest, et Venemaad on võimalik lahingus lüüa. Märk, mis hoiab võitlusvaimu ja kinnitab, et sõjaohvrid pole asjatud.

Hävitatud Vene tank Tallinnas Vabaduse väljakul on hoopis teise tähendusega, sest see on välja kistud sõja kohutavast kontekstist. Kontekstist, kus käib võitlus elu hinnaga, kus tuleb tappa, et mitte saada tapetud.

Isegi kui suudame siin Eestis ratsionaalselt seda tajuda, ei saa meie enda suhtumine olla sama isiklik ja sama kompromissitu. Me ei saa seda tanki vaadata ukrainlase pilguga.

See ei ole tank, mille me oleme kangelaslikult hävitanud oma vabaduse nimel, ja sel põhjusel on temas tähenduskihte, mis ei muuda meid kindlameelsemaks Ukraina toetamisel, vaid vastupidi, võib tekitada kõhklusi ja isegi vastandumist.

On neid, kelle jaoks ei ole moraalselt õige eksponeerida sõjatehnikat, milles hukkusid inimesed, isegi kui need olid sõjakurjategijad. Ja neid tuleks mõista – hävitatud vaenlase väljariputamine madaldab. Ega ole ka inimlik sellist suhtumist avalikult rõhutada.

Välja rebituna oma algsest sõjakontekstist on see tank avatud igasugustele tõlgendustele, mis võivad olla lausa vastupidised sellele, mida tanki lähetajad soovisid.

Teiseks asetub see tank meie jaoks paratamatult samasse ritta Narva tanki ja teiste Vene okupatsiooni põlistanud militaarsete sümbolitega. Me oleme näinud palju vaeva, et puhastada avalik ruum sellistest sümbolitest. Ja selles kontekstis ei ole mingit kahtlust, et Vene tanki koht ei ole Vabaduse väljakul, isegi kui ta on ohutuks tehtud. Sest see on üks meie väärikamaid ja sümboolsemaid väljakuid.

Ja kolmandaks ei saa me lasta sellel tankil muutuda kultusobjektiks neile, kes hinges ülistavad Venemaa sõda Ukraina vastu ja loodavad Putini võitu. See tähendaks otseselt korrata sama viga, mida kunagi tegime pronkssõduriga ja mis oli juhtumas ka Narva tankiga.

Putinistid ei pea oma meelsuse näitamiseks isegi joonistama Vene sõjasümboleid, piisab vaid punastest nelkidest. Eestlaste jaoks on see ilmne provokatsioon, samas kui nelkide kõrvaldamist saaks vene propaganda näidata kui ebainimlikkust sõjas hukkunute mälestamise vastu.

Seetõttu, välja rebituna oma algsest kontekstist on see tank avatud igasugustele tõlgendustele, mis võivad olla lausa vastupidised sellele, mida tanki lähetajad soovisid. Ja seda arvestades tuleks ta pikemalt viivitamata ära viia, nagu oleme seda teinud teiste samalaadsete puuslikega.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles