Imbi Paju ⟩ Tuleb üles leida meie isamaa tekst, meie suur lugu (3)

Imbi Paju
, kirjanik
Copy
Kirjanik Imbi Paju koduaias, kus tihti pere ja sõpradega lillepirukaid maitstakse.
Kirjanik Imbi Paju koduaias, kus tihti pere ja sõpradega lillepirukaid maitstakse. Foto: Mihkel Maripuu

Kahekümnekaheaastane riik, mida me 1991. aastal tagasi tahtsime, pakub piisavalt materjali TV-sarjaks või filmiks, et kinnistada meie vabaduse lugu ja kohta liitlasriikide hulgas, kirjutab kirjanik Imbi Paju.

Ajakirjanik Kaire Uusen mõtiskles 17. jaanuari Postimehe veergudel, kust me leiame selle suure loo, mis teeks rahvusena meie enesetunde paremaks järgmised 40–50 aastat. Ta oli jäänud selle küsimuse üle mõtlema aasta alguses, kui suri 105 aasta vanusena Taani kirjanik ja ajakirjanik Lise Norgaard, kes on oma lugude abil mõjutanud taanlaste eneseteadvust ja kultuuritaju rohkem kui keegi teine.

Järelehüüded kirjanikule Taanis kõlasid: jätame hüvasti rahvusliku aardega, tugeva ja inimesi armastava aardega, kes ei kartnud võtta juhtrolli, ta andis meile «Matadori» (eesti keeles «Monopoli»), tükikese Taani ajalugu. Kaire Uusen küsib, kas me ei võiks teha sarnase rahvusliku seriaali Konstantin Pätsist ja muuhulgas mainib ka minu loometööd eestlaste elulugudega, nii et ma tunnen kohustust edasi mõtiskleda.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles