Jaanus Nurmoja ⟩ Õhukesed maksud ei ole õhuke riik (4)

Jaanus Nurmoja
, kodanikupalga eestkõneleja, parteitu kandidaat roheliste nimekirjas
Copy
Jaanus Nurmoja
Jaanus Nurmoja Foto: Arvet Mägi

Maksudebatis peab pidama silmas eesmärke, mida riigina tahame täita ja mille täitmist maksusüsteem peaks toetama, kirjutab roheliste nimekirjas kandideeriv Jaanus Nurmoja.

Hiljaaegu nentis Jüri Ratas, et maksusüsteemi tuleb tõsiselt arutada, kuid erakonnad pole sellega kaasa tulnud, sest see küsimus pole just kõige populaarsem. Muidugi on seda debatti vaja! Küllap on tal ka teistes punktides õigus, kuid ärgu sellest veel järeldatagu, et paaniline hirm maksudebati ees vaevab kõiki teisi erakondi peale Keskerakonna. Rohelised kindlasti nende hulka ei kuulu.

Mis puudutab näiteks progresseeruvat astmelist tulumaksu, siis seda pooldavad ka rohelised, kuna see võimaldab muuta väiksema tulu saajate maksukoormuse võimalikult väikseks. Maksuvaba peaks olema kuni 1000 eurot kuus, töötavale pensionärile 400 euro võrra suurem. Maksuvaba tulu ületava osa puhul kuni kahe mediaanpalga piirini on tulumaks 15 protsenti, kahe ja nelja mediaanpalga vahelise osa puhul 20 ja nelja mediaanpalka ületava osa puhul 23 protsenti. Tulumaksu kasutamise kuni kahe protsendi ulatuses võib maksumaksja ise otsustada. Muidugi on roheliste mitmed maksuideed seotud keskkonnapoliitikaga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles