EIKI BERG ⟩ Maailmapoliitikas valitsev segadus ohustab meie julgeolekut (7)

Eiki Berg
, Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete teooria professor
Copy
Ukraina ajateenijad Bahmutis. 16. veebruar 2023
Ukraina ajateenijad Bahmutis. 16. veebruar 2023 Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Ukraina sõjategevuse laienemine on otsene oht Eesti julgeolekule, märgib TÜ rahvusvaheliste suhete teooria professor Eiki Berg. Ühtegi märki Vene agressiooni lõpust pole.

Eesti julgeolekut mõjutavad paljuski meist mitteolenevad tegurid. Ennekõike puudutab see olemasoleva rahvusvahelise korra kõigutamisi, mille eestvedajaks on Venemaa. Agressorriigi küljetuules triivivad kaasa maailma rahvarohkeimad riigid Hiina ja India. Esimene neist ootab oma õnnetundi USA-lt teatepulga ülevõtmiseks. Teine näeb Venemaad tasakaalustamas Hiina kasvavat mõjuvõimu.

Mõlemale, nagu ka suuremale osale maailmast, näib sobivat strateegiline ambivalentsus, mida kajastab erapooletus ÜRO Peaassamblee Venemaa agressiooni hukkamõistvatel hääletustel. See on olulisem mõõdupuu lääne positsioonide tugevuse hindamisel kui Venemaaga solidaarsust ülesnäitavate paariariikide kisakoor. Valgevene, Süüria, Põhja-Korea ja veel mõned rahvusvahelise elu heidikud ei väljuta Venemaad isolatsioonist ega anna täit kindlust lääne survestamise tõhususele. Polariseerunud maailma eraldav «soo» saab ja võib seda teha.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles