PHILIPPE JOURDAN Palun aidake mul kauem elada: abistatud enesetapp või palliatiivravi? (11)

Philippe Jourdan
, Eesti katoliku kiriku piiskop
Copy
Eesti katoliku piiskop Philippe Jourdan Tallinnas Peeter-Pauli katedraalis emeriitpaavst Benedictus XVI mälestusmissat pühitsemas.
Eesti katoliku piiskop Philippe Jourdan Tallinnas Peeter-Pauli katedraalis emeriitpaavst Benedictus XVI mälestusmissat pühitsemas. Foto: Mihkel Maripuu

Mind eriti ei aita ega lohuta teadmine, et juhul, kui ma tahaksin ennast tappa, oleks riik kohe valmis mind aitama, mõistab piiskop Philippe Jourdan eutanaasia hukka.

Meie põhjanaabrid on samuti selle probleemiga tegelenud ja seda päris aktiivselt. Pärast kodanikualgatust, mille eesmärk oli eutanaasia seadustamine ja mis kukkus Soome Parlamendis läbi, kutsus Soome sotsiaalministeerium kokku erapooletu ekspertide töörühma, mis avaldas oma töö tulemused 2021. aastal.

Nende töö aruanne on päris põhjalik ja dokumenteeritud ning iseenesest väga huvitav. Lühidalt, 2021. aasta 8. augustil andis ministeerium pressikonverentsil teada, et töörühma eksperdid on ühel nõul, et palliatiivset ravi ja terminaalhooldust tuleks tingimata edasi arendada, parandada mõlema kättesaadavust ja suurendada sellega seotud eksperditeadmisi. Eksperdirühm ei olnud üksmeelsel seisukohal, kas arsti poolt abistatud enesetapp või eutanaasia tuleks seadustada.

Kokkuvõttes leiavad Soome eksperdid üksmeelselt, et on oluline panna rõhk palliatiivravi arendamisele. Assisteeritud enesetapu küsimuses aga ei olnud nendevahelist konsensust.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles