ANNE KLEINBERG ⟩ Teadus näitab, et depressioonist aitab terveneda üks üllatavalt lihtne tegevus (3)

Anne Kleinberg
, psühhiaater
Copy
Depressioon on heterogeenne häire, mille põhjused on bioloogilised, psühholoogilised ja sotsiaalkultuurilised ja haigus vallandub nende koosmõjus.
Depressioon on heterogeenne häire, mille põhjused on bioloogilised, psühholoogilised ja sotsiaalkultuurilised ja haigus vallandub nende koosmõjus. Foto: Piqsels

Patsiendid, kes oma liikumisharjumusi ja eluviise muudavad, paranevadki paremini, tõdeb psühhiaater Anne Kleinberg.

Aju on meie keha keerukamaid organeid. Selle tegevus on mõjutatud geenidest, kogu keha toimimisest ja keskkonnast. Aju on pidevas arengus kuni noore täiskasvanueani ja erinevatel arenguperioodidel on stressi suhtes haavatavus omakorda erinev.

Ootus, et leiame 100 miljardi närvirakuga organiga seotud haigustele lihtsaid selgitusi, ei päde. Teadus lisab pidevalt uusi teadmisi psüühikahäirete põhjuste erinevate võimaluste kohta, kuid ükski nendest ei ole ainuvõimalikuna paika jäänud, mis ei räägi siiski teaduse läbikukkumisest, vaid sügavamale arenemisest.

Praegu kehtivad psüühikahäirete klassifikatsioonid ei peegelda kuigivõrd häireid aju tasandil, vaid on kokkuleppelised inimese vaevuste kirjelduste kogumid, mis ongi subjektiivsed. Mida rohkem me psüühikahäirete põhjustest teada saame, seda sisulisemaks lähevad tõenäoliselt haiguste klassifikatsioonid kui ravisekkumised. Seda, et igal inimesel on oma ajuhaigus ja selle ravimeetod, tõenäoliselt ei juhtu, sest süsteemsete järelduste ja turvalisuse tagamiseks on vaja hinnata enam juhtumeid.

Küll saab juba täna arstiga koostöös planeerida oma seisundile parima võimaliku toimiva ravi olemasolevate tõenduspõhiste ravimeetodite baasil. Seda katse-eksituse meetodiks nimetada pole just päris korrektne, kuid arsti-patsiendi koostööd ja riskide hindamist tänapäevane ravikoostöö kindlasti eeldab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles