Jüri Kotšinev Venemaa liigub paratamatult diktatuuri poole (2)

Jüri Kotšinev
, sõjaajaloolane
Copy
Moskva Kremli Spasski torni kellad
Moskva Kremli Spasski torni kellad Foto: Kertu/shutterstock

Venemaal on poliitiline süsteem isikustatud ja see viib riigi paratamatult diktatuuri küüsi, kirjutab sõjaajaloolane ja kolumnist Jüri Kotšinev.

Uurimiskeskus Economist Intelligence Unit (EIU) avaldas uuendatud indeksi demokraatia olukorrast maailma riikides. 2022. aasta andmetel fikseerisid EIU analüütikud demokraatia taseme rekordilise langemise Venemaal. See tase kukkus 146. kohalt 167. kohale. Selles tabelis on Venemaad alates 2011. aastast kantud autokraatliku valitsemisega riikide hulka. Enne seda oli ta kantud hübriidriikide hulka. Praegu on Venemaa langenud samale tasemele Guinea ja Venezuelaga. Languse põhjus on teadagi eelmisel aastal alanud sõjaline pealetung Ukrainale ehk siis täismahuline sõda.

EIU analüütikud on samal ajal ära märkinud asjaolu, et Venemaal ei ole Putiniga rahul ühelt poolt hurraapatrioodid, kuna neile ei meeldi Venemaa jätkuv edutus sõjatandril Ukrainas ning teiselt poolt ei ole Putiniga rahul rahvas, kes kardab mobilisatsiooni ja keda hirmutab Ukraina sõjas langenud kaasmaalaste arv.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles