Tuul Sepp, Randel Kreitsberg Loovus toitumisel ohustab loomade tervist

Tuul Sepp
, TÜ loomaökoloogia kaasprofessor
Copy
Mark Antonius Puhkani illustratsioon. FOTO: Mark Antonius Puhkan
Mark Antonius Puhkani illustratsioon. FOTO: Mark Antonius Puhkan Foto: Mark Antonius Puhkan

Hakk istub lumisel liiklusmärgil tiheda liiklusega tänava ääres ja peab hoolega kiirtoidurestorani parklasse pööravaid masinaid silmas. Tema sihtmärgiks on autod, mis restorani akna ääres peatuvad ja hiljem seal kõrval parklas seisavad. Nende autode uksepeeglile maandudes on suur võimalus maitsev friikartul nokka saada, kirjutavad Tuul Sepp ja Randel Kreitsberg

Kirjeldatud olukord leidis aset möödunud nädalal, kui üks me sõber oma lastele enne treeningut kiiret ampsu tahtis pakkuda. Tegemist polnud vaid üksiku nutika linnuga, kes kiirtoidu hankimise skeemi läbi oli hammustanud (või nokkinud). Kui esimesel maiasmokal saak käes, maandus peeglile järgmine.

Nutikatele loomadele pakub inimese kujundatud looduskeskkond rohkelt võimalusi leida toitu, mida looduskeskkonnas on alati piiratud koguses ja mille peale reeglina looduses on alati kõvem löömine. Eelise saavad vähem valivad liigid. Generalistidele ehk kõigesööjatele on juba loodus kaasa andnud võime nautida erinevaid toite, samas kui spetsialistidest toitujad kõige muu kui oma lemmiktoidu peale sülitama on sunnitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles