Riho Terras ⟩ Kuidas haarata Ukraina sõjas initsiatiiv Venemaa vastu (11)

Riho Terras
, Euroopa Parlamendi liige (Euroopa Rahvapartei/Isamaa)
Copy
Hävituslennuk Eurofighter Typhoon
Hävituslennuk Eurofighter Typhoon Foto: Kaitseväe peastaap

Peame Euroopas lõpetama asendustegevuse ning jutud mingist müstilisest Euroopa armeest. Selle asemel tuleb keskenduda liikmesriikide omavahel hästi koordineeritud sõjalise võimekuse loomisele, kirjutab Euroopa Parlamendi liige Riho Terras (Isamaa).

Viimase aasta julgeolekuarengud näitavad selgelt, et NATO ja Euroopa Liidu tegevus on olnud pigem reaktiivne ja aeglane. Kui Ukraina on suutnud lahinguväljal luua endale kasulikke olukordi ning haaranud initsiatiivi, siis poliitiline otsustustsükkel lääneliitlaste hulgas on vastupidine. Strateegiline initsiatiiv on endiselt Venemaa käes. Kuidas saavutada pikas perspektiivis otsustuskiirus, mis mängib meie kasuks? See on tulevikku vaadates võtmeküsimus.

NATOs on kasutusel USA õhuväelasest koloneli John Boydi poolt eelmise sajandi keskel strateegilises planeerimises kasutusele võetud otsustustsükkel (vaatle-orienteeru-otsusta-tegutse). Selle tsükli rakendamine annab võimalusi initsiatiivi enda kätte haaramiseks. Siinkohal ei räägi ma ainult Ukraina-poolsest sõja võitmisest, vaid pigem sellest mis hakkab Euroopas juhtuma pärast Ukrainas toimuva sõja lõppu.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles